Frågor och svar

Här finns svar på de vanligaste frågorna

Vad är en inkubator?

En inkubator är en en miljö speciellt anpassad för att starta företag. Den finns i en kreativ tillväxtmiljö och har tillhörande kontorsservice. Den har också en beprövad process för att utveckla såväl idéer och människor som affärer och företag. Inkubatorns personal (affärsutvecklare) instruerar och vägleder företagaren i frågor som vad ska göras, vem ska kontaktas och i vilka steg ska din produkt, marknad och ditt företag utvecklas.

Är det sant att jag får en "personlig tränare"?

Ja, i form av en affärsutvecklare som är som en personlig tränare för dig och ditt företag. Precis som en personlig tränare på gymmet instruerar och vägleder affärscoachen dig. Jobbet gör du själv, även om vi ibland hjälper till med de ”tyngsta vikterna”.

Kan vem som helst starta företag i inkubatorn?

Ja, men det finns en del grundläggande förutsättningar; du måste vilja driva ett bolag i tillväxt och din idé måste ha en internationell marknad samt vara i behov av utveckling innan den kan säljas. Dessutom är det troligt att din idé behöver extra näring i form av pengar för att kunna växa på rätt sätt.

Måste jag ha ett bolag för att komma in i inkubatorn?

Inte direkt från starten. Men vi jobbar endast uthålligt med aktiebolag då denna bolagsform underlättar för kapitalanskaffning.

Är det sant att jag får ett eget kontor?

Som företagare ska du fokusera på att utveckla den idé som företaget ska byggas kring. För att kunna göra det ställer vi upp med det stöd som behövs för att börja bygga ett tillväxtföretag. En av delarna är möblerade kontor, under en viss tid.

Vad kostar det att sitta i inkubatorn?

Beroende på din företagsform kostar vårt erbjudande från 100 kronor/månad och upp till 2100 kronor/månad.

​Hur länge kan jag sitta i inkubatorn?

Det tar tid att bygga lönsamma tillväxtbolag. Tiden du kan sitta i inkubatorn är kopplad till lönsamhet och uthållighet snarare än månader och år. När det är dags för ditt företag att göra exit ur inkubatorn erbjuder vi ditt företag möjligheten att finnas kvar i Gothia Science Park.

Vad finns det för krav på mig som företagare?

Du måste ha vilja och förmåga att utveckla dig själv och din idé från läget när du startar hos oss till full potential. Du måste också ha förtroende för att affärsutvecklarna som stöttar dig behöver insyn såväl i styrelsearbete som ekonomi och ditt företags strategiska utveckling för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

Kan jag få finansiering?

Företag i vår inkubator behöver nästan alltid mer pengar än ägaren själv kan satsa. Som ägare måste du vara beredd att släppa in andra ägare. Det ger dig möjlighet att på sikt äga en del av något som är värt mycket, snarare än att äga allt av ett företag som kanske inte är värt något. För rätt idéer med rätt entreprenörer finns det alltid pengar. Vi hjälper dig med att hitta den finansiering som passar ditt företag.

Hur gör jag om jag har en affärsidé?

Då ska du ringa eller skicka e-post till någon av våra affärsutvecklare, de vill träffa dig och prata om hur din idé kan få bästa möjliga stöd. Om både du och vi tycker att det känns rätt drar vi gemensamt upp riktlinjer för hur bolaget ska utvecklas.